Arrenca el Segon Congrés de les Associacions de Barcelona que durarà fins a l’abril

Més de 250 entitats participen en la inauguració del congrés. Durant set mesos, les associacions de Barcelona organitzaran debats, conferències i taules rodones entorn a l’associacionisme per tal de redactar propostes i aportacions acordades per totes les associacions.

Aquest divendres ha arrencat el Segon Congrés de les Associacions de Barcelona, un procés que s’allargarà fins a l’abril i que comptarà amb la participació de bona part de les associacions de la ciutat. L’objectiu és debatre entorn a tres grans eixos de l’associacionisme per tal de consensuar propostes i aportacions que puguin dur-se a terme en un futur.

Els tres grans eixos de debat seran el reconeixement del sector associatiu, el finançament del sector associatiu i els espais i equipaments del sector associatiu. Les ponències, debats i taules rodones s’organitzaran per districtes, de manera que durant els propers 7 mesos, tots els barris de Barcelona acullin almenys alguna ponència.

L’acte de cloenda del congrés es farà el 30 d’abril i servirà per sotmetre a votació el Document Marc que recollirà les diferents propostes i aportacions sorgides al llarg de tot el congrés.

Una inauguració de luxe
La inauguració del Segon Congrés s’ha dut a terme aquest divendres al Casino de l’Aliança del Poblenou i ha comptat amb la participació de més de 250 entitats. Després de la intervenció de la regidora de l’Ajuntament de Barcelona Imma Moraleda, la conferència inaugural ha anat a càrrec de Fernando Vallespín, catedràtic de Ciència Política de la Universidad Autonoma de Madrid.

Vallespín ha destacat que “sense associacions no hi ha sistema democràtic”, ja que les associacions són les unitats fonamentals de les democràcies. Tot i així ha alertat que la gent té una visió tremendament positiva de l’associacionisme però no s’hi implica. I que diferents estudis asseguren que entre un 80 i un 90% de la població no ha participat mai en cap associació de cap tipus.

Després de la conferència inaugural, els assistents es van dividir entre els tres eixos de treball: reconeixement, finançament i equipaments.

Cada una d’aquestes taules temàtiques va servir per donar el tret de sortida al debat, i és que diferents experts en associacionisme van poder resumir les seves ponències sobre la qüestió, ponències que representen el punt de partida del debat i que es poden consultar integrament en el següents enllaços:

Eix 1: Reconeixement del sector associatiu.
Ponència 1: La ciutadania i les associacions. Xavier Tort
Ponència 2: El Codi petic de les Associacions de Barcelona. Revisió i adaptació a les noves realitats. Pep Martí, de la Comissió Reguladora del Codi Ètic de les Associacions.
Ponència 3: Les associacions relacionals. Xavier Ballesteros i Jordi Puig, de Xarxantoni.
Ponència 4: El reconeixement de les administracions públiques. Quim Brugué, de l’Institut de Govern i Polítiques Públiques, IGOP-AUB

Eix 2: Finançament del sector associatiu.
Ponència 5: Polítiques públiques de finançament de l’estructura democràtica de les associacions. David Prujà, Fundació Francesc Ferrer i Guàrdia
Ponència 6: El suport a l’associacionisme des del desenvolupament de serveis. Pau Vidal, Observatori del Tercer Sector.
Ponència 7: La banca ètica, un model per a emancipar-nos. Jordi Ibáñez, Fiare.

Eix 3: Equipaments i espais del sector associatiu.
Ponència 8: La gestió ciutadana d’equipaments públics. Plataforma d’entitats per a la gestió cívica.
Ponència 9: El patrimoni del sector associatiu. Jordi Casassas, Federació d’Ateneus de Catalunya
Ponència 10: L’ús de l’espai públic. Eva Fernández, Federació d’Associació de veïns i veïnes de Barcelona (FAVB)