Joves en l’ona. Boca Ràdio és una emissora que pretén donar veu a entitats juvenils. Ubicada al Carmel, lluita per ser una ràdio social

Silenci. Estem en l’aire. ¿Qui està al micròfon? Toni Femenía. Té 18 anys, estudia segon de Batxillerat, fa teatre i treu temps d’on sigui per preparar el seu magazín radiofònic dels dissabtes al matí. Són 90 minuts dedicats a l’actualitat del barri del Carmel vista a través dels ulls dels joves. Boca Ràdio pretén ser aquesta veu. «Volem fer visibles i desestigmatitzar els joves», assegura Ignasi Torrent, coordinador de l’emissora.

Veu Toni Femenía, un dels locutors de Boca Ràdio. elisenda pons
Edició Impresa Versió en .PDF Informació publicada en la página 39 de la secció de Distritos de l’edició impresa del dia 13 de octubre de 2010 VEURE ARXIU (.PDF)
PDF .PDF Boca Ràdio està gestionada per l’Associació Juvenil d’Amics de la Ràdio a Horta-Guinardó (AJARHG), una entitat sense ànim de lucre formada per una trentena de joves amants de la ràdio que dediquen el seu temps lliure a dissenyar la programació seguint les pautes del model associatiu. «L’objectiu és ser l’altaveu de les associacions juvenils de la ciutat i d’aquells temes i aquelles propostes culturals que no tenen cabuda en els mitjans de comunicació generalistes», explica Torrent.

El coordinador insisteix a assenyalar que Boca Ràdio és més que una ràdio local. «La visió clàssica és que la gent fa el seu programa i se’n va. Aquí no. Aquí, a més a més, s’ha d’aportar alguna cosa a l’associació en la mesura de les possibilitats de cadascú», diu Torrent. Per exemple, Femenía, a més a més de fer el seu programa, actualitza la informació de la web de l’associació o es presta a fer programes especials davant esdeveniments importants al barri, com la inauguració del metro del Carmel.

Només música d’emergents

«El més important no és tenir vocació de periodista, sinó tenir ganes d’implicar-se en una associació», assenyala Torrent. L’AJARHG va néixer el 1996 i durant una dècada va gestionar Ràdio Carmel. El 2005 van decidir capgirar la seva trajectòria per abastar temes de joventut en general més enllà de l’estricte àmbit local. Per això es van fer càrrec de Boca Ràdio. L’emissora, que disposa de dos estudis i un locutori, emet durant les 24 hores del dia al 90.1 de la FM. Els programes en directe s’emeten a la tarda. Al matí es nodreix de reemissions i de música. Això sí, aquesta ràdio té com a filosofia donar canxa a la música no comercial, a les produccions de grups emergents, molts d’ells locals, que intenten obrir-se pas en el panorama musical.

Més enllà dels programes d’actualitat i música, la graella d’aquesta ràdio juvenil té vocació de donar un valor afegit a la seva raó de ser. N’és una prova el magazín que realitzen un grup de persones amb malalties mentals de la fundació Els Tres Turons. També s’emeten programes de salut comunitària, de prevenció de la violència masclista i d’economia pràctica per a gent jove. Divendres inauguraran la temporada en directe amb un macroprograma de dues hores i un concert.

«Fa dos anys em va convidar un amic per entrevistar-me. Des de petit m’havia interessat la ràdio i aquesta va ser l’excusa per implicar-m’hi», explica Femenía, que encara no té clar si es dedicarà al teatre o a la comunicació.