Les entitats socials, preocupades pel canvi en la PIRMI. La falta d’informació per la nova forma de pagar genera incertesa

Retallada social encoberta o una acció contundent contra el frau en les ajudes en un temps de penúries econòmiques. Aquesta és la doble cara, segons qui faci la interpretació, de la polèmica que s’ha generat aquesta setmana en veure els canvis en els criteris de pagament de la renda mínima d’inserció, la PIRMI. La novetat ha agafat a contrapeu les entitats socials que treballen en l’anomenat tercer sector, que en declaracions a El Punt Avui ja han manifestat la seva preocupació pels canvis introduïts en la tramitació d’aquesta ajuda a famílies en risc d’exclusió.

La principal novetat és que el pagament de la renda s’ha deixat de fer per transferència bancària i ara es realitza amb un taló nominatiu que s’envia al domicili dels afectats. El canvi s’ha fet sense cap avís previ, i tot i que el txec nominatiu que estan rebent els perceptors va acompanyat d’una carta explicativa, no s’ha pogut evitar el seu desconcert i preocupació.

La mateixa preocupació es viu a Càritas. Juana Martín, cap del territori de Ciutat Vella i Poble Sec de Barcelona, va expressar ahir la seva perplexitat. Com a entitat gestora ens preocupa que no se’ns hagi notificat el canvi, va declarar a aquest diari.

Problemes de mobilitat

Martín recorda que molts perceptors de la renda són gent amb problemes de mobilitat i que tindran dificultats no només per poder fer efectiu l’ingrés del txec, sinó per comprendre les mateixes raons del canvi.

Caritas funciona com a entitat de gestió, posant en contacte els ciutadans que tramiten la PIRMI amb l’administració que la paga. La mateixa preocupació per la falta d’informació s’ha viscut als serveis socials de diversos ajuntaments on han acudit els beneficiaris de la prestació quan han vist que a principis de mes no tenien l’ingrés corresponent.

De la mateixa manera, les oficines de Benestar Social a Barcelona registren des de dilluns un degoteig constant i creixent de persones que pregunten per la sort de la seva ajuda. La PIRMI la gestiona aquesta conselleria i la paga Empresa i Ocupació.

Des de l’administració s’insisteix que la modificació té com objectiu incrementar el control sobre qui percep l’ajuda i lluitar contra el frau. S’ha detectat, només en una primera recerca, que hi ha unes 200 persones que resideixen a l’estranger i seguien rebent cada mes la prestació, fet del tot il·legal. Actualment, el 42% dels perceptors són estrangers.

Una nota interna de la comissió interdepartamental de la renda mínima advertia ahir que els canvis responen a ?mesures de racionalització i revisió del programa?. La nota adverteix que a partir d’ara tots els pagaments no superaran el salari mínim interprofessional i que caldrà revisar-los amb aquest criteri. També adverteix que caldrà introduir criteris de priorització per no desatendre els més necessitats.